czwartek Luty 22nd 2018

Ciasto z jabłek „sypane”

Najprostsze chyba ze wszystkich ciast. Spokojnie może je upiec osoba, która nigdy w życiu tego nie robiła.

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  1. 6 średnich jabłek startych na tarce o raczej grubych oczkach,
  2. 1,5 szklanki mąki,
  3. 1,5 szklanki cukru (może być brązowy),
  4. 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  5. 1,5 szklanki bułki tartej lub kaszy manny,
  6. 1 kostka masła lub margaryny do pieczenia,
  7. Skórka starta z połowy cytryny,
  8. Cynamon do posypania wierzchu ciasta.

Wykonanie: foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.

Suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, kasza/bułka) mieszamy w misce. Na spód formy wsypujemy 1,5 szklanki suchych produktów, lekko wyrównujemy, układamy połowę startych jabłek i posypujemy połową startej skórki z cytryny, sypiemy kolejną warstwę (1,5 szklanki suchych produktów) suchych produktów, ponownie jabłka i skórka cytrynowa, ostatnia warstwa to warstwa sypana.

Masło kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy równomiernie na całym cieście tak, żeby nie było miejsca bez masła (w czasie pieczenia masło się roztapia i przenika przez warstwy ciasta. Tam, gdzie nie będzie masła pozostanie suchy, nieupieczony kawałek). Wierzch lekko posypujemy cynamonem i wstawiamy do gorącego piecyka (nagrzanego do 180 stopni), pieczemy 1 godzinę, sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone (powinno lekko odchodzić od boków i być ładnie zarumienione).

106_1979

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Ciasto z jabłek „sypane””

  1. ~alex pisze:

    W sumie to jedyna szarlotka która jem :>

  2. ~kaasiat pisze:

    Spróbuj kruszonki z jabłkami a’la Gordon R. Zupełnie inne, ale równie pyszne! :)

Komentuj