wtorek Wrzesień 26th 2017

Kluski kładzione

Składniki na około 4 porcje:

  1. 3 szklanki mąki,
  2. 1 jajko,
  3. 1,5-2 szklanki wody (ilość zależy od gęstości ciasta).

Wykonanie: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i na początek 1 szklankę wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W czasie miksowania dolewamy po trochę wody, aż do momentu gdy będzie miało odpowiednią konsystencję – powinno być tak gęste, aby po włożeniu do wody kluski się nie rozpadały. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki.

Gotowe ciasto wkładamy łyżką na wrzącą, osoloną wodę. Kluski najlepiej gotować w dużym, płaskim garnku. Ciasto wkładamy do garnka porcjami. Odsączamy łyżką cedzakową i podajemy najlepiej polane pysznym sosem :)

Komentuj